Sambata a la Rousse

Wednesday, February 6, 2008













Am fost sambata la Ruse(sau Rousse) in Bulgaria. M-a convins Tudor Potra. A zis ca merita. Si a meritat.

In 40-50 de minute esti acolo... mers un pic peste legal. Un oras curat in care lumea nu tipa, nu se injura. O zona pietonala foarte bine pusa la punct, tarabe care arata toate la fel, cafenele de colo pana colo, magazine(de la Pierre Cardin la Dormeuil si de la Hush Puppies la Ermenegildo Zegna).

Am fost mai intai intr-o cafenea frumoasa(unde, ca mai peste tot, sunt meniuri separate si in romana) unde o fata servea vreo 15 mese si aucea comanda in cateva minute(spre deosebire de zona Dorobanti-Romana unde ii uita Dumnezeu barfind si fiind cool). Preturile sunt de plans: adica nu intelegi de ce o farfurie plina de sandviciuri foarte bune si rosii si castraveti costa 3-4 lei fata de un sandvici in Bucuresti, care e si 20 de lei. La fel nu intelegi de ce un fresh e 4 lei, o limonada 3-4 lei si o bucata de tort exceptional sau un alt desert deosebit e, la fel, cativa lei. Si toate astea servite de niste oameni a caror singura preocupare e sa te serveasca foarte repede si cat mai bine, zambitori.

La restaurant, servire ireprosabila cu ospatarita care intelegea romana, am mancat, cu vreo 15 lei, foarte bun, mult + limonada si apa. Sunt cateva restaurante exceptionale. Or fi mai multe. Atatea am apucat sa vad acum.

Tinerii, pe strada, isi vad de ale lor, discreti. In magazine toata lumea sare sa te ajute, sa iti explice.

Nu am auzit claxoane. Poate nu au la masini.

Concluzia: un oras ingrijit, frumos, cu oameni civilizati, unde esti tratat ca un om sau ca un client, daca intri in orice magazin sau cafenea si asta la 1/3 costuri fata de Bucuresti. Si, ca sa folosesc un limbaj lemnos, e o alternativa la cele 40 de min - 1 ora cat faci de acasa pana la o cafenea in oras.

1 comments:

Anonymous said...

bravo robin!
am mai trimis si eu 4 persoane la ruse de atunci. toti incantati. ma intreb, daca-i trimitem pe bucuresteni (pe toti) acolo si le place, avem timp sa curatam si sa reperam bucurestiul - doar noi doi - pana se-ntorc? sau doar reusim sa facem din ruse "micul bucuresti", un no man's land slav (dar isteric) la buza dunarii... si atunci, noi unde mai mergem sa bem o cafea in tihna civilizatiei, tot hat, la budapesta?

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro